JE STOOKOLIEKETEL VERVANGEN DOOR EEN GASKETEL? GEEN PROBLEEM MAAR HOUD WEL REKENING MET VOLGENDE ZAKEN:

Heb je door de vele berichten in de media beslist om jouw oude stookolieketel te vervangen door een nieuwe condenserende gasketel? Dan is dit zeker een goede keuze. Toch moet je rekening houden met enkele zaken. Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten voor jou opgesomd zodat je niet voor verassingen komt te staan.

STAP 1. GA NA OF ER EEN GASAANSLUITING LIGT IN JOUW STRAAT.

Dit kan je nagaan op de website van de netwerkbeheerder van jouw straat. In Vlaanderen is dit in de meeste gevallen Fluvius ( https://www.fluvius.be/nl/thema/aansluitingen-aardgas/aansluitbaar-op-het-aardgasnet)

Is er geen gasaansluiting aanwezig? Dan zijn er 2 mogelijkheden.

  • De eerste optie is propaan. Hierbij wordt er een bovengrondse tank geplaatst waarin het propaangas wordt opgeslagen. Houd er wel rekening mee dat je deze tank net zoals bij stookolie moet laten bijvullen.
  • Een tweede mogelijkheid is overschakelen naar een warmtepomp. Heb je hier interesse in, dan investeer je best eerst in goede isolatie. Een extra voordeel voor jou is dat je kan genieten van een verdubbeling van de subsidie voor warmtepompen aangezien er geen aardgasaansluiting is.

STAP 2. VRAAG OFFERTES
Is er gas aanwezig bij jou in de straat. Perfect! Nu is het tijd om offertes op te vragen.

Neem eerst contact op met de netwerkbeheerder en vraag een offerte voor een aardgasaansluiting. In deze offerte voor een aansluiting op het gasnetwerk zitten volgende zaken vervat: aansluiting van een gasleiding van de straat naar de gasteller in je woning (max 25 m), aansluiting voor de cv-ketel, de keuring van de binnenleidingen en ten slotte de aansluiting op de gasleiding na het plaatsen van de binnenleidingen en de cv-ketel.

Om een offerte te krijgen heb je volgende zaken nodig:

  • het vermogen van de installatie
  • een opstellingsplaats voor de gasmeter
  • de correcte afstanden en plannen van je woning

De aanvraag kan je online indienen.

Laat voor je je aanvraag indient eerst door jouw installateur berekenen wat het nodige vermogen is van jouw verwarmingsinstallatie.

Wij raden aan om deze stap zeker niet over te slaan en niet gewoon uit te gaan van het oude vermogen van jouw stookolieketel. Vroeger werden stookolieketels vaak “voor de zekerheid” met een te hoog vermogen geplaatst waardoor er veel kans is dat dit niet correct berekend werd. Bovendien is het mogelijk dat je door de jaren heen al heel wat energiebesparende maatregelen genomen hebt. Een te hoog gedimensioneerde cv-ketel kost meer geld en verslijt sneller. Alleen maar nadelen dus. Laat deze keuze en berekening steeds over aan een vakman.

Ben je nog op zoek naar een vakman?
Raadpleeg dan zeker onze installateurzoeker

Vraag vervolgens een offerte op aan een aannemer of installateur om een sleuf of groef te voorzien van de start van jouw oprit tot aan de woning.

 

STAP 3. GA OVER TOT HET GROVERE WERK.

  • Laat jouw stookolietank verwijderen
    Als je jouw mazoutketel vervangt door een gasketel dan moet het stookoliereservoir binnen een termijn van 3 jaar geledigd en gereinigd worden. Daarna moet de tank weggehaald worden. Deze stappen zijn wettelijk verplicht in Vlaanderen en Brussel.De kostprijs voor deze procedure bij een bovengronds reservoir is ongeveer 1000 euro. ( Tip: bij sommige gemeenten krijg je een premie voor het weghalen van de stookolietank. Vraag dit na bij jouw gemeente).Werd jouw stookolietank ondergronds geplaatst? Dan moet je deze, indien het technisch mogelijk is laten verwijderen door een erkend technicus. Is dit niet mogelijk? Dan moet dit reservoir door een erkend vakman gevuld worden met zand, schuim of een ander inert materiaal. Voor deze procedures moet je rekenen op een kostprijs van ongeveer 2000 euro. Na het neutraliseren van de stookolietank zal je een attest krijgen dat dit is uitgevoerd volgens regels. Op dit attest staat de naam en het erkenningsnummer van de vakman. Houd dit attest zorgvuldig bij.
  • Laat de sleuf of gleuf graven door jouw installateur of aannemer.
    Er moet een gleuf ( zonder bochten) voorzien worden van de start van jouw oprit tot aan jouw woning. Daarnaast moet er een put van 1m³ voorzien worden tegen de muur van jouw woning. Hierin wordt de aardgasleiding geplaatst door de netwerkbeheerder. Houd er dus rekening mee dat je mogelijks jouw oprit moet openbreken voor het plaatsen van de leidingen.

STAP 4. KIES EEN NIEUWE CONDENSERENDE GASKETEL

Laat jouw installateur de stookolieketel vervangen door een condenserende gasketel. Raadpleeg onze website of brochure om te zien welke condenserende gasketel het best bij jouw behoeften past (comfort, productie sanitair water, gas of vloer, …).

Opgelet houd er rekening mee dat ook de rookgasafvoer zal moeten aangepast worden. Dit omdat de rookgassen van stookolie een hogere temperatuur hebben dan deze van een condenserende gasketel. Doe je dit niet dan kan je last krijgen van condens- & vochtvlekken. Aan jouw radiatoren of afgiftesysteem hoef je niets aan te passen.

STAP 5. LAAT JOUW INSTALLATIE KEUREN

De installatie moet verplicht gekeurd worden door een cerga installateur. Dit kan jouw installateur zelf doen als hij een cerga-certificaat heeft of je kan deze laten uitvoeren door een cerga-keurder. Zij zullen dan onder meer een druktest uitvoeren op jouw binneninstallatie.

STAP 6. GENIET VAN DE GEZELLIGE WARMTE IN JOUW WONING.

Nadat jouw installatie gekeurd werd zal jouw netwerkbeheerder er voor zorgen dat er gastoevoer naar jouw woning wordt voorzien.

 

Proficiat nu kan jij genieten van een maximaal verwarmingscomfort en de duurzame(re) warmte van jouw nieuwe condenserende gasketel. Nu is het enkel nog belangrijk om jouw installatie optimaal te onderhouden door tweejaarlijks een onderhoud te laten onderhouden.

Vind een installateur bij jou in de buurt.