HELP MIJN HUIS WORDT NIET WARM. 5 ZAKEN DIE JE BEST CONTROLEERT VOOR JE JOUW INSTALLATEUR BELT.

Stond jij deze ochtend plots onder een koude douche of worden jouw radiatoren niet warm? Wat vervelend! Je eerste instinct is misschien om meteen jouw installateur te bellen, maar wij raden aan om toch eerst enkele zaken te controleren.

De Dietrich stelde een korte checklist op met de meest voorkomende oorzaken van een panne aan jouw cv-ketel waarbij je geen installateur nodig hebt, maar zelf het probleem kan verhelpen. Overloop eerst deze stappen. Het neemt maar 5 minuten in beslag en zo vermijd je onnodige kosten en moet je installateur zich niet nodeloos verplaatsen.

 

STAP 1. DE THERMOSTAAT

Mogelijk probleem 1: verkeerd ingestelde modus

Jouw cv-ketel wordt aangestuurd door een kamerthermostaat. Om energie te besparen is deze thermostaat uitgerust met verschillende vooringestelde programma’s. Ga dus altijd na of deze correct staan

  • Als jouw thermostaat overdag op nachtmodus (16°C) staat zal het in jouw woonkamer gedurende de dag nooit 21° graden kunnen zijn.
  • Daarnaast zijn de meeste thermostaten uitgerust met een vakantiemodus. Dit is een handige modus om slechts een minimum aan verbruik te hebben tijdens jouw verlof maar als deze aanstaat terwijl je gewoon thuis bent zal je het logischerwijs nooit warm krijgen.

 

Mogelijk probleem 2: De thermostaat krijgt geen stroom

Werkt het scherm van jouw thermostaat niet meer?

  • Heb je een verplaatsbare thermostaat? Dan kan het zijn dat de batterijen niet meer (goed) werken. Je vervangt deze dus best eens. Zo ben je zeker dat de batterijen niet de oorzaak van het probleem waren.
  • Heb je een vaste kamerthermostaat? Dan kan het zijn dat er een kleine stroompanne is. Schakel voor de zekerheid jouw zekeringsschakelaar eens aan en uit.

Mogelijk probleem 3: De thermostaat is kapot

Heb je de tips van stap 2 toegepast en licht het scherm nog steeds niet op? Dan is jouw thermostaat waarschijnlijk kapot. Deze kan je ofwel zelf vervangen of je kan dit overlaten aan een professionele installateur. Maar daar heb jij het natuurlijk nu niet warm mee. Kijk daarom eens na of je de temperatuur kan aanpassen op het scherm van de ketel zelf (opgelet niet elke ketel is uitgerust met een scherm, bij de recente modellen is dit meestal wel aanwezig) zo ben je toch tijdelijk uit de nood geholpen.

STAP 2. DE WATERDRUK

De juiste druk van een cv-ketel (meestal tussen 1,5 en 2 bar) is cruciaal voor de goede circulatie van het water naar en van de radiatoren. Als de druk te laag is dan zal er geen water naar jouw radiatoren stromen of stopt de ketel zelfs helemaal met warmteproductie. Verwarm je jouw sanitair water ook met de verwarmingsketel? Dan zal je ook geen warme douche kunnen nemen. Gelukkig kan je de druk makkelijk zelf bijvullen. Hoe je dit kan doen lees je hier.

STAP 3. ONTLUCHT DE RADIATOREN

Als jouw radiatoren lang niet aangestaan hebben, bijvoorbeeld na de zomer dan kan het voorkomen dat er lucht in het verwarmingssysteem is gekomen. Hierdoor is het mogelijk dat jouw radiatoren niet of slechts gedeeltelijk warm worden. Dit probleem kan je eenvoudig oplossen door jouw radiatoren te ontluchten. Hoe je dit best aanpakt kan je hier lezen.

 

STAP 4. ELEKTRICITEIT

Een cv-ketel heeft elektriciteit nodig om te functioneren. Er zijn vele mogelijke oorzaken van een stroompanne. Ga daarom steeds na of jouw verwarmingsketel in het stopcontact zit, of het er stroom is, of er geen probleem is met de zekering en of de veiligheidsmodus niet is ingesteld.

 

STAP 5. GA NA OF ER NOG BRANDSTOF IS

Stookolie
Ga na of er nog voldoende stookolie aanwezig is in de mazouttank. Het klinkt misschien logisch en onnodig om dit te controleren maar toch is dit een veel voorkomend probleem. Wij raden trouwens aan om nooit te wachten tot de stookolietank volledig leeg is om deze bij te vullen. Bij een lege tank zal je pomp het bezinksel dat op de bodem van de tank ligt mee opzuigen, waardoor de leidingen verstopt kunnen raken.

Gas
Bij cv-ketels op aardgas komt dit probleem niet voor maar ook hier is het mogelijk dat er bijvoorbeeld werken zijn in jouw straat waardoor de aardgas toevoer tijdelijk afgesloten is. Ga daarom altijd eens na op de website van jouw netwerkbeheerder opdat er geen algemene storing is.

Heb je al deze stappen doorlopen en werkt de verwarming nog steeds niet? Dan is het tijd om jouw installateur te bellen.

Een laatste tip die we graag meegeven is dat je voor je belt best even nakijkt of het storingslampje van de ketel brand.
Heb jij al een recentere verwarmingsketel?
Dan is er mogelijk een foutcode zichtbaar op het scherm.
Geef deze steeds door aan jouw installateur bij de aanvraag voor een herstelling.

VIND EEN INSTALLATEUR BIJ U IN DE BUURT